Hundar inom vård och omsorg

Än så länge har jag möjlighet att ta med Lakritz på mitt ena jobb, men det är inte omöjligt att det blir hundförbud snart. Chefen är inte vidare förtjust i att personal har med sig hundartill jobbet. Jag tycker att det är oerhört tråkigt när chefer har den här inställningen. Hundar inom vård och omsorg kan verkligen göra underverk! Det har jag fått tydliga bevis för när jag haft med mig Lakritz.
 
Jag kan knappt visa mig på jobbet längre, utan att de boende frågar efter Lakritz. De undrar hur det är med honom, och om jag har honom med idag, de vill se kort på honom, de vill ha kort på honom, de vill gå ut och gå med honom, de vill hålla i kopplet, de vill klappa honom, de vill kasta hans leksak o.s.v. Lakritz är ingen utbildad vårdhund. Han är "bara" en hund som älskar alla människor och sprider glädje runt sig. Han skulle antagligen inte vara någon optimal vårdhund heller. Han gillar inte att mysa och han blir nog lite väl glad och vild när han ska få hälsa på folk. Ändå tycker de flesta av de boende så mycket om honom och vill så gärna att han är med mig på jobbet.
 
Hundar är verkligen magiska. De kan nå fram till människor som vi själva inte kan nå fram till. Bara genom sin blotta närvaro sprider de glädje!
 
Ibland tycker jag verkligen att allergiska och hundrädda personer har för stor makt i samhället. På mitt jobb är det dessutom ingen som är rädd eller allergisk, men ändå är det inte självklart att man ska få ha hund med sig. Självklart måste hunden kunna sköta sig för att få vara med på jobbet, men kan den det ser jag inga som helst problem med att den får vara där och sprida glädje!
 
Jag hoppas att framtiden ser ljus ut på den här fronten för i hundarna finns en resurs som inte kan hittas någon annanstans.
 
Lakritz håller ställningarna på jobbet. 
 
Lakritz på jobbet.
 
 
Nu går Lakritz och husse på viltspårskurs. Stället där kursen hålls är tydligen ett riktigt fästingställe. Igår plockade vi 18 fästingar på honom efter kursen! De allra flesta hade dock inte hunnit bita sig fast, utan kröp bara omkring på Lakritz. Jag har aldrig sett så många fästingar på samma gång förut. Vi hade stor avrättning av allesammans här hemma! Fästingar borde inte få finnas! De är sååå äckliga!
 
Viltspår :-)
 
Jag har beställt några nya dummies så vi kan träna dummysök. Då behöver man många dummies. Jag beställde bl.a. den här dummyn:
 
 
 
 
 

Lydnad

Lydnadsträningen har legat på hyllan ett tag pga bristande motivation. Jag har upplevt det som att Lakritz inte har tyckt att det varit särskilt roligt att träna lydnad och när han inte tycker att något är kul, så tycker inte jag heller det. För mig känns det fel att satsa på något som min hund inte tycker är kul. I torsdags tränade vi hur somhelst  lydnad utan för Ica Maxi och det kändes jättebra. Jag hade extra smarrig belöning med mig och belönade inte förrän efter ett eller ett par moment. Innan belöningen lade jag även till en sådan typ av belöning som jag kommer använda på eventuella framtida tävlingar. Därmed lär jag honom att den belöningen betyder att den riktiga belöningen snart kommer. Om det fortsätter att kännas bra att träna kommer vi nog ställa upp i en tävling om någon månad.
 
Mh:t kommer tyvärr inte bli av på torsdag som det var tänkt. Det var för många som anmält sig, så jag och Lakritz fick bara en reservplats. Jag ska snart anmäla oss till ett annat mh.
 
 
Tänk att apporteringsmomentet äntligen sitter :-)
 
 
 
 

Sista träffen på apporteringskursen idag

Idag blir det den femte och sista träfen på apporteringskursen. Då ska hundarna få bekanta sig med riktiga fåglar och testa på vattenapportering. Det ska bli spännande att se hur det kommer att gå för Lakritz.
 
Under träff 3 och 4 gick vi igenom följande:
 
Träff 3

  • Markering med 2 dummies. Medhjälpare står framför och kastar eller så går man fram själv och kastar medan hunden sitter kvar.
  • Dirigering. Hunden sitter och man lägger ut en dummy på var sida om hunden, så att det blir som två rektanglar. Föraren står framför hunden. Visar med armen vilken dummy hunden ska hämta.
Träff 4

  • Kastade ut ca 10 dummies och lät hunden hämta ca 3. Kommando "sök".
  • Linjetag.
Återigen skriver jag det här för mitt eget minne.
 
Jag har fortfarande inte fått något besked angående räddning, men jag försöker ställa in mig på att det inte blir något. 
 

flattiepawprints

En blogg om min flatcoated retriever Lakritz

RSS 2.0