Nösta steg i utredningen

En vecka efter att scintigrafin gjordes fick jag besked om resultatet. Undersökningen visade att det är något som är fel med Lakritz armbågar, framför allt den vänstra. Han har ju haltat mest på vänster ben på sistone tycker jag och nästan jämt när han sitter ner "stampar" han med det vänstra benet som att han vill avlasta det. Lakritz uppfödare sa till mig att stampadet inte är något att oroa sig för. Hon kände till flera hundar som hållit på så och hon menade på att det är en ovana. Jag tänkte då att det säkert stämde, men nu tror jag att det är en del av hans sjukdonsbild. Nästa steg i utredningen blir operation med titthålskirurgi, s.k. artroskopi. Detta kommer ske den 3 juni. Man kommer då gå in i den vänstra armbågsleden för att se om leden är skadad, t.ex. så skulle det kunna finnas lösa ben- eller broskbitar där. Det kan också vara så att leden är frisk. Då handlar det om en mjukdelsskada eller en inflammation i ledkapseln och prognosen är då vara god. Han han en liten skada i leden verkar han också kunna bli återställd, men är det en större skada kan han antagligen inte bli helt återställd. Jag vet inte än om vi kommer kunna fortsätta med räddningen, men antagligen får jag reda på det när artroskopin är gjord. Det viktigaste är ju att Lakritz blir så pass frisk att han åtminstone kan vara en skapligt aktiv hund, men givetvis kommer det vara svårt att acceptera om vi måste hoppa av kursen. Kan vi fortsätta på kursen kommer vi ha mycket att ta igen och det kommer bli riktigt tufft, men det borde inte vara någon omöjlighet att komma ikapp de andra. Tack och lov är det sommaruppehåll för alla under ca 1,5 månad, så då kommer iallafall inget nytt tas upp. Däremot är det ju meningen att man ska träna aktivt på egen hand...

En sorgligt tom hundbur

 
I helgen har jag åkt och tittat på mina kurskompisar som gjort delprov 1 samt varit med och figgat åt en annan kurs som gjort delprov 2. Det har varit/är räddning som gällt hela lördagen och hela söndagen. I skrivande stund sitter jag gömd i ett rör. Lakritz fick vara med husse istället för att sitta i bilen hela dagarna. Det har varit en lärorik helg, men samtidigt deppig med tanke på att jag och Lakritz också skulle ha gått upp på prov egentligen. Igår höll jag på att frysa ihjäl. Det blåste och var typ 8 grader. Jag hade inte tänkt mig att det skulle vara så kallt hela dagen och hade inte tillräckligt med kläder på mig. Underställ, fleecetröja, ulltröja och skaljacka var inte alls tillräckligt! Som tur var fick jag låna en fleecetröja av en kurskompis, men det var kallt ändå. Idag var det några grader varmare och jag hade ytterligare två lager tröjor på mig, så idag har jag inte frusit.
 
Tyvärr var det en av de som gick upp på delprov 1 från min kurs som inte klarade provet. Det var tråkigt och ganska oväntat. Ytterligare en person har fått sluta då hunden inte riktigt hade vad som krävdes, men den hubden gjorde aldrig delprov 1.
Imorgon är det ÄNTLIGEN dags för scintigrafin. Jag får vara med under hela undersökningen och jag ska vara förberedd på att ara på Strömsholm i 4-5 timmar tror jag de sa. Lakritz har uppehåll med sina antiinflammatoriska pch smärtlindrande tabletter och idag ska han få en 45 minuter lång promenad för att provocera fram en eventuell hälta/smärta. Jag tror dock inte att han kommer bli halt av promenaden, men det är ju roligt för honom att få gå en längre promenad.
Här sitter jag och figgar samtidigt som jag skriver.

Koppelsök

I torsdags tränade vi koppelsök. Jag bad om att bli filmad, dels för att det är roligt att ha kvar och dels för att det är lärorikt att studera i efterhand. Jag ser att jag inte uppmärksammar Lakritz tidigaste signaler på att han fått vittring. Han måste visa väldigt tydligt för att jag ska känna mig säker på att han verklgien fått vittring. Orsaken till det är att Lakritz ligger på och drar så in i vassen hela tiden så jag kan inte gå på "dragkraften" för att läsa av honom. Det jag brukar titta på är om han viker av markant åt något håll när vi går. Dock kan han pendla hit och dit utan att ha fått vittring också vilket gör mig osäker. Oftast är det inga problem och han visar tdligt när han fått vittring, men emellanåt är det klurigare för mig att läsa honom. Detta är något vi måste träna på och som tur är kan vi ju träna på det här trots att han är konvalescent!
 

flattiepawprints

En blogg om min flatcoated retriever Lakritz

RSS 2.0