Skallhunden

Förra lördagen gjorde vi ett enkelt test för att få en vägledning till vilket markeringssätt som skulle passa våra hundar. Instruktörerna sade att det var en vägledning, men vad jag vet fick alla hundar det markeringssätt som de verkade passa för i den här övningen. Det känns lite konstigt att en enda övning ska kunna visa om en hund är bäst lämpad som skall- eller rullehund. Avseende Lakritz tror jag att det var lite av enslump att han betedde sig som han gjorde. Men, men jag vill gärna att han ska vara skallhund, så jag klagar inte. Det hade varit surt om det visat sig att han betett sig som en rullhund. Vi har ju trots allt tränat skallmarkeringar under en längre tid redan. Det hade ju varit synd om den träningen hade varit för gäves.
 
Testet gick till sä här. En figurant lockade på hunden på ca 25 meters avstånd. Sedan gick figuranten och ställde sig bakom ett hus och föraren släppte hunden. När hunden kom fram till figuranten lekte figuranten med hunden som vanligt en liten stund. Därefter blev figuranten passiv och det var nu man ska studera hundens beteende. Om hunden stannar kvar hos figuranten/försöker uppmana figuranten till fortsatt lek uppvisas ett skallhundsbeteende. Om hunden däremot springer tillbaka till föraren, som under hela tiden stått kvar på samma plats, uppvisas ett rullhundsbeteende. Lakritz stannade kvar hos figuranten. Han försökte väl inte direkt bjuda in figuranten till lek, utan han lattjade mest med leksaken själv.
 
Summa sumarum blev det 3 rullhundar i gruppen och resten skallhundar.
 
I lördags fick vi också information om saker vi måste fixa inför den fortsatta utbildningen och innan delprov 1.
  • De som jobbar måste skafa ett arbetsgivarintyg som visar att man har tillåtelse att med kort varsel lämna jobbet. Det är inget som kommer bli aktuellt förrän hunarna kommer med i SWIFT, så det är ju långt fram i tiden.
  • Fylla i en egenskattad hälsokontroll
  • De som inte gjort MH eller BPH måste göra det snarast
  • Vi pratade också om lydnadsprovet som vi ska göra innan slutprovet. Det är alltså något som kommer hända om rätt lång tid. Men det kan ju vara bra att börja träna redan nu.
Så här kan det se ut när jag övar skallmarkeringar ensam med Lakritz. Han är så söt när han hoppar vid varje skall!
 
 
 
 
 

flattiepawprints

En blogg om min flatcoated retriever Lakritz

RSS 2.0