Många bilder

Här kommer några bilder från den senaste veckan :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En tofsmes från mammas stuga får vara med bara för att den är så söt.
 
 
 
Här tränas det sitt och stanna kvar :-)
 
 
 
Ser ni bajset under örat...
 
Lakritz i sin snygga rosa sele.
 
 

Äta bajs och rulla sig i bajs

Ibland tycker jag att hundar fullkomligt verkar sakna hygientänk, exempelvis när hudar äter bajs eller rullar sig i bajs. Det är ju helsnuskigt! Jag har läst på om varför hundar äter bajs och de gör tydligen det för att de tycker att det är gott! De senaste veckorna verkar Lakritz ha fattat tycke för bajssmaken. Han har ätit bajs av diverse sorter och idag rullade han sig i en stor hög som han hittade under vår skogspromenad. När jag har haft möjlighet att ta honom på bar gärning i samband med sådant här, har jag tydligt visat att det absolut inte är okej att äta bajs. Men det är ju inte alltid jag upptäcker att han äter bajs eller rullar sig i  bajs förrän han är färdig och då är det helt meningslöst att korrigera. Fast ibland har jag faktiskt inte kunnat behärska mig, utan stackars Lakritz har fått sig en utskällning efteråt.
 
Han lyckades grisa ner sig en hel del idag när han rullade sig i bajs och givetvis blev det raka vägen in i duschen vid hemkomst. Jag hoppas verkligen att han kopplar ihop duschandet med bajsrullandet. Lakritz är inte vidare förtjust i att bli duschad, men han finner sig i det och försöker inte rymma ut från duschen. Jag har lärt honom att han ska stanna kvar i duschen tills jag säger "varsågod". Han kan också gå in i duschen på kommando, men visst brukar han ana oråd när det verkligen nalkas en riktig dusch och inte bara en snabb vända in där och få godis. Hundar är inte dumma. De är riktigt duktiga på att läsa av oss männsikor och förstår ofta saker långt innan vi anser att vi "berättat" det för hundarna. Det där med kroppsspråk är inte människans starkaste sida, inte jämfört med hundar i alla fall.
 
Jag hade kameran med mig ut idag, så imorgon ska jag ladda upp några bilder här på bloggen.
 
 

Frikommando

Ett kommando som glöms bort av många är frikommandot. För mig är det otänkbart att inte använda frikommando. För er som inte vet vad ett frikommando är så är det ett kommando man ger till hunden för att visa att övningen är slut. T.ex. när man tränar hunden att stanna kvar. Då är det ju viktigt att man meddelar hunden när den inte behöver stanna kvar längre. Mitt frikommando är "varsågod" och jag anävnder det flitigt i flera olika situationer. Frikommandot är nästan som en belöning i sig.
 
Lakritz kan stanna på kommando när vi är ute och går och han går framför mig. När han har stannat och jag bestämmer att han får gå säger jag alltid "varsågod". I det här fallet blir "varsågod" som en belöning, han får fortsätta att gå. Jag använder även frikommando för att visa när Lakritz inte behöver sitta och ligga längre, för att ge honom klartecken att hoppa gå ur bilen, gå in/ut genom dörren och för att visa om han får hälsa på människor och hundar vi möter på promenader. Jag tycker att frikommandot är väldigt användbart och gör saker tydliga för hunden. Lär man inte hunden att den ska t.ex. sitta tills man säger något annat tror ju hunden att det är den som får avgöra hur länge den ska sitta. Då är det oschysst att klaga på hunden för att den reser sig upp när man inte lärt att sitta kvar och vänta.
 
Det gick bra för Lakritz att spåra idag, men han hittade bara en av de två godisar jag lagt ut längsmed spåret.Dock hittade han tuggbenet. Det blev han stolt över.
 
 
Sådana här skyltar finns det gott om där vi bor. Är det så farligt om hundar kissar en skvätt på gräsmattorna? Man tar ju självklart upp om de bajsar, tycker då jag i alla fall. Men det är det tyvärr många som struntar i. De kunde sätta upp skyltar och uppmana folk att ta upp bajs istället! 
 
Det är så mycket man inte får! Man får inte rasta hundar där och där och där och hundar får inte vara lösa där och där och där. Jag tycker att det är överdrivet.

flattiepawprints

En blogg om min flatcoated retriever Lakritz

RSS 2.0